Zijn stylingproducten veilig voor mijn haar? Fabel ontkracht!

Meiden!

Hebben jullie ook weleens dat het kapsel dat je wil onmogelijk lijkt? Het haar wil niet meewerken dus de enige oplossing lijkt spray, mousse of gel. Ik gebruik dit soort stylingproducten redelijk vaak. Is dat slecht? In deze blog probeer ik erachter te komen welk effect stylingproducten op het haar hebben en of gebruik ervan het waard is.

Stylingproducten voor het haar

Dit soort producten zijn: mousse, spray, gel, wax en pommade. Ook kunnen we hier natuurlijke oliën, lotion en producten die beschermen tegen hitte aan toevoegen. Sommige mensen vinden droogshampoo ook een stylingproduct maar het doel van dit product is totaal anders.

Het bereik van stylingproducten is groot, niet?

Ik weet zeker dat je minimaal één van deze producten (of een paar) thuis hebt. Ze helpen je makkelijk aan een mooi kapsel. Zelf gebruik ik vaak haarspray, ik heb hier echt veel mooie kapsels aan te danken!

Belangrijkste taak: Stylen van het haar

Natuurlijk kun je tussen de verschillende stylingproducten kiezen, maar er is één ding dat ze met elkaar verbindt: het resultaat.

Wat zijn de eigenschappen van stylingproducten? In normaal Nederlands: ze zijn ontwikkeld om ons te helpen ons kapsel te vormen zoals wij willen. Om het gewenste effect te bereiken zijn alle eigenschappen van stylingproducten nodig. Welke cosmetica heb je nodig? Cosmetica die:

  • ervoor zorgen dat het haar makkelijk ontklit.
  • ervoor zorgen dat het haar handelbaar is.
  • de natuurlijke vorm van het haar definiëren (bv. krullen).
  • pluizend haar voorkomen.
  • beschermen tegen vochtigheid, wind en temperatuur.

Dit zijn de belangrijkste taken van stylingproducten. Ze bevatten componenten die op het oppervlak van het haar blijven en een laagje creëren dat beschermt, verzacht, glans geeft en voor een bepaalde vorm van het haar zorgt.

Extra taak: Haarverzorging

Zorgen stylingproducten ook voor het haar?

Ik kom vaker wel dan niet stylingproducten tegen die twee taken hebben: helpen met het stylen van het haar en tegelijkertijd het haar verzorgen. Zulke producten bevatten één of meer van deze beschrijvingen op de verpakking: hydrateren, regenereren, sterker maken. Hierdoor kom je op de volgende vraag: kunnen stylingproducten de staat van het haar verbeteren? Kunnen ze het haar aanvullen met water? Kunnen ze dat? Echt?

Helaas, dit is onmogelijk. Houd in gedachten dat STYLINGPRODUCTEN DE CONDITIE VAN HET HAAR NIET VERBETEREN. 

Ik denk dat ik al uitgelegd heb hoe het werkt. Stylingproducten kunnen de conditie van het haar niet verbeteren omdat ze op het haar oppervlak werken. Ze trekken niet in het haar en kunnen dus niet van binnenuit voeden of regenereren. Je krijgt natuurlijk een verkeerde indruk omdat het haar er beter uitziet na het gebruik van zulke producten. Helaas is het effect dat je ziet alleen het verzachten van het oppervlak van het haar.

Regelmatig stylen: ik raad het niet aan

Stylingproducten zijn ontwikkeld om ons op dagelijkse basis te helpen met ons haar. Dit is echter alleen een hulpmiddel omdat haarverbetering alleen bereikt wordt door het gebruik van bijpassende haarverzorgingsproducten: gezonde lokken zijn glad, zacht en glanzend. Als je af en toe een bad hair day hebt, dan kunnen stylingproducten de oplossing zijn.

Je moet jezelf ook realiseren dat het haar te vaak stylen (hieronder valt ook het gebruik van stylingproducten) het haar beschadigd en de conditie kan verslechteren. Je zal dan zeker geen verbetering zien.

LET OP! Er wordt in het algemeen geadviseerd om niet te vaak stylingproducten te gebruiken. Ook moet je er niet teveel van gebruiken omdat zulke producten:

  • het haar aan elkaar plakken waardoor het breekt als je het kamt.
  • het haar overbelasten als je er teveel van gebruikt.
  • het haar sneller vet maken. De haarzakjes raken verstopt en functioneren daardoor niet meer goed.
  • de hoofdhuid kunnen irriteren.
  • roos, psoriasis en haaruitval kunnen veroorzaken.

Stylen met natuurlijke olie: Beter alternatief

Mag ik je iets aanraden dat je gaat helpen jouw onhandelbare lokken te temmen en tegelijkertijd de lokken niet beschadigd omdat het geen chemische bestanddelen bevat?

Er is maar één oplossing: natuurlijke oliën! <3

Agnes

Moge de schoonheid met jou zijn! Mijn naam is Agnes. Wat moet je over mij weten? Ik ben een groot Star Wars-fan, maar ik ben verre van een tomboy. Ik kijk vaak naar de galactische worstelingen van Luke Skywalker met een hydraterend masker op mijn gezicht terwijl ik mijn nagels verf. Ik vind het leuk om mezelf te verzorgen en dit blog helpt me om mijn passie te ontwikkelen - kom en zie het voor jezelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *