Hot stone massage: is er iets meer relaxed dan dat?

Ik heb een idee voor een relax-momentje vandaag: hot stone massage. Klinkt interessant toch? Zo’n behandeling heeft een positieve invloed op je lichaam en ziel. Helaas kan niet iedereen genieten van de voordelen die een hot stone massage biedt. Voor degene die dat wel kunnen is het interessant om verder te lezen en meer te weten te komen over de voordelen van deze fantastische behandeling. Natuurlijk zal ik je ook wijzen op de nadelen zodat je je bewust bent van de mogelijke risico’s.

 

Hot stone massage: een klein stukje geschiedenis

Dit type massage komt oorspronkelijk uit de regio’s van het Midden-Oosten. Deze behandeling maakt gebruik van de theorie van het verplaatsen van energie in het menselijk lichaam. Ik moet je er op wijzen dat er verschillende energiebanen in ons lichaam zijn. Deze zitten dichtbij de endocriene klieren: de banen (of plekken) zijn verantwoordelijk voor de stimulatie van deze klieren. Vroeger hebben mensen speciale ‘lichaamskaarten’ ontwikkeld waarop deze plekken samen met de energiebanen weergegeven waren. De hete stenen worden op deze energiebanen geplaatst en stimuleren vervolgens de energie om zich door ons lichaam te verplaatsen.

Type massage stenen

De stenen die voor dit type massage gebruikt worden zijn gemaakt van zwart basalt of wit marmer. Van de eerste bestaan maar liefst 54 verschillende soorten. Ze zijn allemaal ovaal en komt van de zeebodem. Ze worden opgeslagen in bronwater of zeezout om de natuurlijke energie van de stenen te behouden. Basaltstenen worden vaak gebruikt bij warmtetherapie (thermotherapie). Ze worden opgewarmd tot 50 graden zodat ze lang warm blijven. Ze worden gebruikt om de bloedsomloop te stimuleren. Dit leidt tot een betere verdeling van zuurstof en voeding. De witte marmeren steen heeft bijzondere eigenschappen. De stenen worden eerst in ijs gelegd voordat de behandeling begint. Ze worden vervolgens op de lichaamsdelen gelegd die vaak gezwollen zijn (zoals de oogleden en onderste ledematen). De grootste stenen worden op de buik, op de heup en onder de nek gelegd terwijl de kleinere stenen worden vastgehouden, tussen de voeten en vingers en op het gezicht worden gelegd.

Hoe gaat een hot stone massage?

Je moet je kleren uitdoen en op je buik of rug gaan liggen. De houding wordt door de masseur besloten en is afhankelijk van welke kwaal behandeld moet worden. Daarna wordt het lichaam behandeld met olie en vervolgens worden de hete stenen op het lichaam geplaatst. De masseur glijdt met de stenen over het lichaam op zo’n bepaalde manier dat de warmte de bloedsomloop stimuleert. Daarna ontgift het lichaam en het hele lichaam wordt gevoed en gevuld met zuurstof. In de meeste gevallen duurt een hot stone massage 60 tot 90 minuten. De masseur zal de stenen die afgekoeld zijn vervangen door warme.

Welke bewegingen zal de masseur maken?

  • Glijden: de stenen zacht over het hele lichaam laten glijden.
  • Wrijven: hierbij worden cirkelvormige bewegingen gebruikt.
  • Kneden: hierbij worden twee stenen naar elkaar toe bewogen zodat er een huidplooi tussen ontstaat.

Na de massage worden de stenen afgespoeld met koud water, gewassen met water en zeep en gedesinfecteerd. Daarna worden ze voor ongeveer 20 minuten teruggelegd in het bronwater of zeezout.

De voordelen van een hot stone massage

Een hot stone massage heeft niet alleen effect op de huid maar heeft een positieve invloed op het hele lichaam, inclusief de systemen van het lichaam en de interne organen. De hoofd taak is om pijn te verminderen. Een hot stone massage heeft invloed op:

  1. De huid: de poriën gaan open waardoor de huid gereinigd wordt. De bloedsomloop wordt gestimuleerd zodat de huid soepeler en veerkrachtig wordt. Ook wordt de huidskleur egaal en cellulitis verminderd.
  2. Het circulaire systeem: de massage verdunt de bloedvaten en verbetert de circulatie in het hele lichaam.
  3. De zenuwen: verlicht stress, helpt ontspannen.
  4. De spieren: heeft invloed op de spierspanning en soepelheid van de spieren. Helpt spieren te regenereren na inspanning.
  5. Het lymfatisch systeem: verbetert lymfe stroom, stimuleert de stofwisseling en helpt het organisme om giftige stoffen te verwijderen.

Nadelen van een hot stone massage

Helaas kan niet iedereen van de voordelen van een hot stone massage genieten. Dit zijn vooral de mensen die gevoelig zijn voor het aanraken van iets wat erg warm of juist heel koud is. Mensen die problemen hebben met de zenuwen en/of de bloedsomloop kunnen beter geen hot stone massage nemen. Ook degene die pijn hebben aan een gewricht, bot of pees, diabetici, zwangere vrouwen en mensen met open wonden kunnen beter geen hot stone massage nemen.

Agnes

Moge de schoonheid met jou zijn! Mijn naam is Agnes. Wat moet je over mij weten? Ik ben een groot Star Wars-fan, maar ik ben verre van een tomboy. Ik kijk vaak naar de galactische worstelingen van Luke Skywalker met een hydraterend masker op mijn gezicht terwijl ik mijn nagels verf. Ik vind het leuk om mezelf te verzorgen en dit blog helpt me om mijn passie te ontwikkelen - kom en zie het voor jezelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *