Föhnen of niet? Ik heb het dilemma eindelijk opgelost!

Er is een overtuiging die al jaren op vrijwel elk haarverzorgingsblog wordt herhaald, namelijk: een föhn veroorzaakt schade aan het haar. Is dit echt waar?

Geniet van mijn blog over beschadiging-door-föhnen 🙂

Föhn ik mijn haar?

Meestal niet omdat ik er te lui voor ben en mijn haar makkelijk te behandelen is. Ik heb geen ronde borstel nodig omdat mijn lokken er mooi uitzien als ik ze aan de lucht laat drogen. Ik was mijn haar, droog het af met een handdoek en laat het zo.

Soms heb ik een föhn nodig, bijvoorbeeld als ik haast heb. Weet je wat? Ik vind dat prima omdat ik weet dat een föhn het haar niet beschadigd.

Beschadigd föhnen het haar?

Ik denk van niet, maar dat is mijn mening. Wat belangrijker is: hoe je het doet en wat je gebruikt.

De conditie van het haar is belangrijk. Zwak haar raakt makkelijker beschadigd. Gezond haar zal geen last hebben van het föhnen. Voordat je jouw föhn de schuld geeft van jouw kapsel.. bedenk of er iets anders is dat de conditie van jouw haar slechter maakt.

Ik weet zeker dat in 90% van de gevallen het haar beschadigd wordt door slechte gewoonten met betrekking tot het föhnen, niet vanwege het gebruik van een föhn. Het verschil is enorm!

Wat veroorzaakt de schade tijdens het föhnen?

Elke zaak is anders. Het kan een slecht apparaat zijn of een slechte techniek. Soms ligt het aan beide, dit is een destructieve combinatie.

Bekijk de meest voorkomende oorzaken van beschadiging door het föhnen:

  • Te warme luchtstroom.
  • De föhn te dicht bij het haar en de hoofdhuid houden.
  • Het haar niet kammen voor het föhnen.
  • Chaotisch föhnen in verschillende richtingen in plaats van in de groei richting.
  • Geen bescherming (met bijvoorbeeld haarolie) tegen de warmte.
  • Blijven föhnen tot het haar helemaal droog is.
  • Een oude, oververhitte föhn gebruiken zonder ionisatie.
  • Bovenal: beschadigd haar föhnen.

Fouten met betrekking tot föhnen

Het is nu tijd om kort de meest voorkomende fouten met betrekking tot föhnen te bespreken. Waar maken we ons schuldig aan?

SLECHTE FÖHN

Check of jouw föhn bruikbaar is. Oververhitte apparaten gebruiken is een veelvoorkomende fout. Als de temperatuur veel hoger is dan je ingesteld hebt, gaat jouw haar lijden. Het slechtste wat je kan doen: een föhn gebruiken waarvan de temperatuur niet instelbaar is.

Een goede föhn is bruikbaar, de temperatuur kan ingesteld worden (in ieder geval koud of warm) en hij is ionisch (om pluis te voorkomen).

SLECHTE TECHNIEK

Bekijk een tutorial op YouTube zodat je weet hoe je het haar moet föhnen. De meest populaire fouten gaan over föhnen in de verkeerde richting: tegen de haargroei richting in. Hierdoor breekt het haar en gaat het klitten. Ook verbranden de lokken als je de föhn te dicht bij je hoofd houdt.

Met koele luchtstroom en föhnen in de groeirichting beschadigd het haar niet. Onthoud ook om de föhn ongeveer 25 cm van je hoofd af te houden.

GEEN BESCHERMING

Hoe bescherm je jouw haar tijdens het föhnen? De meeste drogen het af met een handdoek, en dat is het. Dit is een grote fout. Het haar beschadigd erg als het niet beschermd wordt tegen de warmte van de föhn. Het haar droogt hierdoor uit.

Bescherm je haar met een beschermend product. Wrijf een paar druppels olie (bijvoorbeeld arganolie) in het haar of gebruik een lichte spray.

Stoppen met föhnen?

Om eerlijk te zijn, de simpele methoden zijn de beste. Je wil niet dat het haar beschadigd door föhnen? Gebruik dan geen föhn.

Het haar laten drogen aan de lucht is het best voor het haar. Als je toch wil föhnen, laat het haar dan een beetje vochtig zodat de laatste druppels vocht kunnen verdampen.

Agnes

Moge de schoonheid met jou zijn! Mijn naam is Agnes. Wat moet je over mij weten? Ik ben een groot Star Wars-fan, maar ik ben verre van een tomboy. Ik kijk vaak naar de galactische worstelingen van Luke Skywalker met een hydraterend masker op mijn gezicht terwijl ik mijn nagels verf. Ik vind het leuk om mezelf te verzorgen en dit blog helpt me om mijn passie te ontwikkelen - kom en zie het voor jezelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *